İşte dünyanın en çirkin yaratığı! O yeryüzünde ve denizlerde yaşayan görüp görebileceklerinizin en çirkini

Hakkında gülümsenecek ya da sevimli bulunacak tek bir yanı bile yok bu talihsiz canlının. Kötü huylu ve somurtkan görünümlü okyanus yaratığı, Çirkin Hayvanları Koruma Derneği’nin resmi maskotu haline geldi. Bu da balığa gayri resmi “dünyanın en çirkin hayvanı” unvanını kazandırdı 2013’te.

Blobfish, nesli tükenmekte olan ve estetik açıdan zorlanan tüm hayvanlar için bir şampiyon neredeyse. Diğer çirkin hayvanların aksine, suda yüzmesini sağlayan jöle benzeri bir maddeden yapılmıştır. Basıncın deniz seviyesinden yaklaşık 118 kat daha fazla olduğu 1189 metreye kadar olan derinliklerde yaşar. Blob Balığı beslenmek için zamanının çoğunu okyanusun dibinde yüzerek bir yemeğin gelmesini bekleyerek geçirir. Daha çok bir çizgi filme benzeyen Blobfish’in iskeleti ve gerçek kasları yoktur.

Hayal edebileceğiniz en çirkin yaratığı düşünmeniz istense, aklınıza blob balığı gelebilir: sarkık, aşağıya doğru dönmüş bir ağzı ve büyük, sarkık bir burnu olan soluk pembe jelatinimsi bir leke. Bu çirkin balık, ününe ün kattı – memler, şarkılar, yumuşak oyuncaklar ve hatta onuruna yaratılan TV karakterleri ile.
Ancak bilim insanı Richard Arnott’a göre, blob balığının bu viral görüntüsü “büyük bir zorbalık kampanyasından” başka bir şey değil. Balık sadece yuvasından koparıldığında sefil, pembe bir yumru gibi görünüyor ve yüzeye sürüklenirken hızlı basınç kaybı nedeniyle yıkıcı doku hasarına uğruyor. Doğal ortamında -suyun binlerce metre altında- yanlış anlaşılan blob balığı normal bir balık gibi görünür. İşte bu derin deniz canlıları hakkında bilmeniz gerekenler.

Blob balığı su altında neredeyse tanınmaz halde görünür: Kurbağa yavrusu şeklindeki bu balıkların soğanlı kafaları, büyük çeneleri, konik kuyrukları ve tüylü göğüs yüzgeçleri vardır. Pullardan ziyade gevşek, sarkık bir derileri vardır. Güçlü kemikleri veya kalın kasları yoktur; bunun yerine şekillerini bir arada tutmak için su basıncına güvenirler. Bu yüzden blob balıkları yüzeye çekildiklerinde yumuşacık bir lapa haline gelirler.

İnanılmaz derinliklerde yaşadıkları için bu büyüleyici balıkları doğal ortamlarında incelemek zordur. Bilim insanlarının onlar hakkında öğrendiklerinin çoğu, yüzeye çıkarılan ölü balon balıklarından gelmektedir – bu nedenle su üstündeki formları daha yaygın olarak tanınmaktadır.

Peki blobfish, yiyeceğin kıt olduğu karanlık ve tehlikeli bir habitatta kendini nasıl hayatta tutuyor? Bu hayvanlar yatarak bekleyen yırtıcılardır, yani okyanusun dibinde otururlar ve kabuklular, kırılgan yıldızlar, anemon ve leş gibi yanlarından geçen her şeyi yerler. Bu, hayatta kalmalarının anahtarı olan enerjiyi korumalarını sağlar.

Seyredip keyif alınacak bir balık değil derken haklı mıyız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir