Türkiye’nin arabuluculuk yapmaya hazırlandığı Sudan savaşı hakkında neler biliniyor?

Türkiye’nin Sudan’daki Arabuluculuk Teklifi Kabul Edildi

Sudan Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah el-Burhan, ülkedeki “dünyanın en kötü insani krizi”ne neden olan çatışmaları durdurmak için Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El-Burhan ile yaptığı telefon görüşmesinde Sudan’daki çatışmaların bitirilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi.

Ülkeyi fiilen yöneten Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ile savaşan paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri’ne (RSF) silah sağladığı iddiasıyla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etmişti. Bağımsız uzmanlar, RSF’ye silah akışının kesilmesinin Sudan’daki iç savaşı sona erdirmenin kritik bir adımı olacağını belirtiyor.

Sudan, yaklaşık iki yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle dünyadaki en kötü insani krize yol açtığı için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından endişeyle izleniyor. Ülkede yaşanan kıtlık sebebiyle 11 milyondan fazla insan yerinden edildi.

Sudan’ın Arabuluculuk Teklifine Yanıtı Ne Oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, El-Burhan ile görüşmesinde Sudan’da barışın sağlanması ve BAE ile ilişkilerin düzeltilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi. Sudan Dışişleri Bakanı Ali Yusuf, Türkiye’nin çabalarının Sudan’da barışa yardımcı olabileceğini belirtti.

Cumartesi günü El-Burhan, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran ile Port Sudan’da bir araya geldi. AFP’ye göre, görüşmede El-Burhan, RSF ile ordunun çatışmalarını sona erdirmek için Türkiye’nin teklifini kabul ettiğini duyurdu.

İç Savaş Nasıl Başladı?

Sudan, Afrika’nın üçüncü en büyük ülkesi olup stratejik bir konuma sahiptir. 2019’da Devlet Başkanı El Beşir’in devrilmesinin ardından yaşanan çatışmalar, ülkede iç savaşa dönüşmüştür. 30 yıl iktidarda kalan El Beşir’in devrilmesi sonrası sivil halkın demokrasi talebi arttı ve askeri-sivil geçiş hükümeti oluşturuldu. Ancak 2021’de General El-Burhan’ın iktidarı ele geçirmesiyle gerilim arttı.

Hızlı Destek Güçleri (RSF) lideri General Mohamed Hamdan Dagalo’nun da etkisiyle, ülkede güç mücadelesi ve çatışma yaşandı. RSF’nin orduya entegre edilmesi konusundaki anlaşmazlıklar iç savaşa neden oldu.

BM tahminlerine göre çatışmalar sonucunda 20 binden fazla insan hayatını kaybetti. Özel temsilci Tom Perriello ise ölü sayısının 150 bine kadar çıkabileceğini söyledi.

Hızlı Destek Güçleri’ (RSF) Nedir?

RSF, Darfur’da başlayan çatışmalara müdahale etmek üzere oluşturulan paramiliter bir güçtür. General Dagalo’nun liderliğinde RSF, Sudan’ın altın madenlerini kontrol etmekte ve çeşitli çatışmalara dahil olmaktadır.

BAE’nin Çatışmalardaki Rolü Ne?

Birleşik Arap Emirlikleri, RSF’yi desteklemekte ve Sudan’daki çatışmalarda rol almaktadır. BAE, Türkiye’nin arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşılayarak, krize çözüm bulmak için işbirliğine hazır olduğunu açıkladı. Çatışmaların yabancı güçler tarafından desteklenmesi ise savaşı daha da karmaşık hale getirmektedir.

Related Posts

CANLI BLOG | İsrail-İran çatışmasında 7. gün: ‘Trump İran’a saldırıyı gizlice onayladı’ iddiası; İsrail İran’ın tanksavar füzesi tesisini vurdu, İran balistik Siccil füzesi fırlattı!

Trump, “Ortadoğu’daki bir çatışmaya dahil olmak istemiyorum” dedi ancak İran’a saldırıya onay verdiği iddia edildi

Bakan Tekin’den, CHP’nin ‘ahlaki çöküş’ sorusuna yanıt

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CHP İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu’nun soru önergesine yanıt verdi, “Ahlaki ve etik değerlerin güçlendirilmesi amacıyla, 2024 yılında düzenlenen 712 faaliyete 33 bin 747 kişi katılmıştır” yanıtını verdi.

İspanyol oyuncu Bardem’den Gazze çıkışı: İsrail’i eleştirince yayını bitirdiler

Ünlü İspanyol aktör Javier Bardem, ABD’de katıldığı canlı yayında İsrail’in Gazze’de sivillere yönelik saldırılarını “soykırım” olarak nitelendirdi. Bardem, “Çocuklar ölüyor, izlemek dayanılmaz” dedi. Tepkilerin ardından program bir anda reklama girdi. Oyuncu, yayına bir daha dönmedi. Sosyal medyada Bardem’e destek yağdı.

Trump dünyanın başını döndürdü… ‘Tahran tahliye edilsin’ dedi, Sonra ‘müzakere’ sinyali verdi

İsrail-İran savaşının gidişatını etkileme gücü en yüksek kişilerden olan ABD Başkanı Trump’ın yaptığı dengesiz açıklamalar soru işaretlerine neden oluyor. Önce ‘Tahran tahliye edilsin’ paylaşımı yapan Trump sonra da gazetecilere ‘Belki İran ile görüşürüz’ dedi.

Sosyal medya fenomeni gözaltında öldü: Ülke karıştı

Kenya’da blog yazarı Albert Ojwang’ın polis nezaretindeyken hayatını kaybetmesine tepki gösteren gençler, bütçe oturumu öncesi parlamento yolu üzerinde toplanarak tepkilerini dile getirdi. Protesto gösterilerinin ardından emniyet genel müdür yardımcısı Eliud Kipkoech Lagat istifa etti.

TBMM’de komisyonlarda seçim: AKP’ye geçen Serap Yazıcı Özbudun ‘Anayasa Komisyonu Başkanı’ oldu!

TBMM’de 28’inci yasama yılının ikinci dönemi için komisyonlarda yapılan seçimlerde üç komisyonun başkanı değişti. Dijital Mecralar Komisyonu Başkanlığı’na AKP Giresun Milletvekili Nazım Elmas, Milli Eğitim Komisyonu Başkanlığı’na AKP Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan seçildi. Anayasa Komisyonu’nun yeni başkanı ise 23 Şubat’ta Yeni Yol grubundan AKP’ye katılan Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun oldu.