CHP’li Tanrıkulu’ndan Bakan Tunç’a 26 TÜSİAD sorusu

AKP iktidarının ekonomi ve hukuk politikalarını eleştiren TÜSİAD Yüksek İstişare Başkanı Ömer Aras’a soruşturma başlatılmış ve bu karar büyük tepkilere yol açmıştı. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuya ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle 21 soruluk bir soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, “Son yıllarda Yargının imza attığı uygulamalarda mutlaka bir siyasi bağlantı olduğu görülmektedir. TÜSİAD Türkiye’nin önde gelen iş insanlarını barındıran, köklü bir işveren örgütü olup, TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Kurulu Başkanı dün, Türkiye’deki son gelişmelerle ilgili eleştirilerini, kaygılarını ve beklentilerini ortaya koyan bir açıklama yapmış, bu açıklamaların tümü eleştiri kapsamındadır.” açıklamasında bulunurken savcılığın açıklamasında gerekçe olarak “Yargıyı etkilemeye teşebbüs” denildiğine dikkat çekti.

“Ancak, Yargı makamları bu tür açıklamalardan etkilenmemelidir. Ayrıca Yargıyı etkileme suçu, etkileyebilecek güce sahip olanların etkilemesini barındırmaktadır.” ifadelerini kaydeden Tanrıkulu, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında 13 Şubat 2025 tarihinde TÜSİAD Genel Kurulunda yaptığı konuşmada bir kısım soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili Yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, kamu barışını bozmaya elverişli nitelikte sözler sarf ettiği iddiasıyla “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma” suçlarından 14 Şubat 2025 tarihinde resen soruşturma başlatılmıştır.” ifadelerini kullandı.

BAKAN TUNÇ’A 21 SORU

Bu bağlamda;

1. TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras’ın yukarıda gösterilen tam konuşma metnindeki hangi ifade veya ifadeler suç unsuru taşımaktadır ?

2. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı konuşmadaki hangi ifade/ifadeleri Başlangıç Şüphesi olarak değerlendirmiştir ?

3. Kamu barışını bozmaya elverişli nitelikteki sözler” ile ifade edilen bahse konu dünkü açıklamada hangi barış bozulmaktadır? Kamu barışının tanımı nedir? Savcılık böyle bir tanım yapmış mıdır?

4. Hangi durumlarda kamu barışı bozulmaktadır ya da bozulmamaktadır? Buna dair bir tanımlama var mıdır?

5. Bundan sonraki adımlar sırasıyla Makul Şüphe ve Kuvvetli Şüphe gerekçeleri ile bir gözaltına alma ve tutuklama süreçlerine mi evrilecektir ?

6. Türkiye’nin en önemli iş dünyası örgütlerinden biri olan TÜSİAD YİK Başkanı Ömer ARAS hakkında ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ ve ‘gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma’ suçlarından İstanbul Başsavcılığınca 14 Şubat 2025 tarihinde başlatılan savcılık soruşturmasının, Türk iş dünyasında güven ortamını nasıl etkileyeceği düşünülmektedir?

7. Soruşturmanın, özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan güvenini nasıl etkileyeceği ve bu durumun doğrudan yabancı sermaye girişlerine olan etkisi nedir ?

8. Türkiye’nin kredi notu ve uluslararası finans kuruluşları nezdindeki itibarı bu süreçten nasıl etkilenecektir?

9. Soruşturmanın, Türk lirasının döviz kurları üzerinde oluşturabileceği kısa ve uzun vadeli etkiler nelerdir ?

10. İş dünyasında belirsizlik ortamının artması durumunda, yerli yatırımcıların yatırım kararları olumsuz yönde nasıl şekillenecektir ?

11. Soruşturmanın, Türkiye’nin ekonomik büyüme hedefleri ve makroekonomik istikrarı üzerindeki olası olumsuz etkilerinin maliyetinin sorumluluğunu kim/kimler üstlenecektir ?

12. TÜSİAD’ın uluslararası kuruluşlar ve yabancı iş dünyası ile olan ilişkileri bu soruşturmadan nasıl etkilenebilir?

13. Soruşturmanın, Avrupa Birliği, OECD ve diğer uluslararası kuruluşlar nezdinde Türkiye’nin demokratik ve hukuk devleti imajına etkileri neler olabilir?

14. Türkiye’nin uluslararası ticaret anlaşmaları ve yatırım ortaklıkları bu süreçten nasıl etkilenebilir?

15. Soruşturmanın, Türkiye’nin küresel tedarik zincirlerindeki konumunu nasıl etkileyeceği düşünülmektedir?

16. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan güveninin sarsılması durumunda, uluslararası finansal kuruluşların Türkiye’ye bakışı olumsuz yönde etkilenebilir mi?

17. Soruşturmanın, Türkiye’nin uluslararası arenada ekonomik ve siyasi partnerleriyle olan ilişkileri üzerindeki uzun vadeli etkileri yabancı yatırımcıların Türkiye de yatırım planlarını olumsuz etkileyebilir mi ?

18. Soruşturmanın hukuki süreçlerinin uluslararası standartlara uygun şekilde yürütülmesine duyulan şüpheler Türkiye’nin hukuk devleti algısını nasıl etkileyecektir?

19. Soruşturmanın şeffaflığı ve adil yargılanma ilkelerine uygunluğuna duyulan şüpheler, yabancı yatırımcılar ve uluslararası kuruluşlar tarafından nasıl değerlendirilecektir?

20. Soruşturmanın siyasi veya ekonomik bir baskı aracı olarak algılanma riski var mıdır? Bu durumun Türkiye’nin uluslararası arenadaki itibarına etkileri hangi sonuçları beraberinde getirebilir ?

21. Soruşturmanın, Türkiye’deki hukuk sisteminin bağımsızlığı ve tarafsızlığına ilişkin uluslararası algıyı nasıl etkileyeceği düşünülmektedir?

22. TÜSİAD üyeleri ve diğer iş dünyası temsilcileri, bu soruşturma sürecine nasıl tepki vermektedir?

23. Soruşturmanın, TÜSİAD’ın iş dünyasındaki liderlik rolüne ve etkinliğine olan etkileri nelerdir?

24. İş dünyasında bu tür soruşturmaların artması durumunda, Türkiye’nin ekonomik istikrarı ve büyüme hedefleri nasıl etkilenecektir?

25. Soruşturmanın, Türk iş dünyasının hükümete güven algısını olumsuz etkileyeceği düşünülmekte midir?

26. Soruşturma ile Türkiye’de milli ve yerli sermayenin güçlü kalelerinden TÜSİAD sindirilerek aslında milli ve yerli sermayenin zayıflaması mı hedeflenmektedir?

Related Posts

CANLI BLOG | İsrail-İran çatışmasında 7. gün: ‘Trump İran’a saldırıyı gizlice onayladı’ iddiası; İsrail İran’ın tanksavar füzesi tesisini vurdu, İran balistik Siccil füzesi fırlattı!

Trump, “Ortadoğu’daki bir çatışmaya dahil olmak istemiyorum” dedi ancak İran’a saldırıya onay verdiği iddia edildi

Bakan Tekin’den, CHP’nin ‘ahlaki çöküş’ sorusuna yanıt

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CHP İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu’nun soru önergesine yanıt verdi, “Ahlaki ve etik değerlerin güçlendirilmesi amacıyla, 2024 yılında düzenlenen 712 faaliyete 33 bin 747 kişi katılmıştır” yanıtını verdi.

İspanyol oyuncu Bardem’den Gazze çıkışı: İsrail’i eleştirince yayını bitirdiler

Ünlü İspanyol aktör Javier Bardem, ABD’de katıldığı canlı yayında İsrail’in Gazze’de sivillere yönelik saldırılarını “soykırım” olarak nitelendirdi. Bardem, “Çocuklar ölüyor, izlemek dayanılmaz” dedi. Tepkilerin ardından program bir anda reklama girdi. Oyuncu, yayına bir daha dönmedi. Sosyal medyada Bardem’e destek yağdı.

Trump dünyanın başını döndürdü… ‘Tahran tahliye edilsin’ dedi, Sonra ‘müzakere’ sinyali verdi

İsrail-İran savaşının gidişatını etkileme gücü en yüksek kişilerden olan ABD Başkanı Trump’ın yaptığı dengesiz açıklamalar soru işaretlerine neden oluyor. Önce ‘Tahran tahliye edilsin’ paylaşımı yapan Trump sonra da gazetecilere ‘Belki İran ile görüşürüz’ dedi.

Sosyal medya fenomeni gözaltında öldü: Ülke karıştı

Kenya’da blog yazarı Albert Ojwang’ın polis nezaretindeyken hayatını kaybetmesine tepki gösteren gençler, bütçe oturumu öncesi parlamento yolu üzerinde toplanarak tepkilerini dile getirdi. Protesto gösterilerinin ardından emniyet genel müdür yardımcısı Eliud Kipkoech Lagat istifa etti.

TBMM’de komisyonlarda seçim: AKP’ye geçen Serap Yazıcı Özbudun ‘Anayasa Komisyonu Başkanı’ oldu!

TBMM’de 28’inci yasama yılının ikinci dönemi için komisyonlarda yapılan seçimlerde üç komisyonun başkanı değişti. Dijital Mecralar Komisyonu Başkanlığı’na AKP Giresun Milletvekili Nazım Elmas, Milli Eğitim Komisyonu Başkanlığı’na AKP Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan seçildi. Anayasa Komisyonu’nun yeni başkanı ise 23 Şubat’ta Yeni Yol grubundan AKP’ye katılan Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun oldu.