Kalp krizine giden sessiz tehlike!

Prof. Dr. Yavuz’dan Hipertansiyon Uyarısı

Prof. Dr. Yavuz, hipertansiyonun genellikle belirti vermediğine dikkat çekerek, hastaların hekime başvurmaktan çekindiklerini ifade etti. Bu nedenle, hastaların düzenli olarak tansiyonlarını ölçtürmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Yavuz, “Sağlıklı bireylerin yılda en az bir kez tansiyonlarını ölçtürmeleri önemlidir. Yüksek tansiyon durumunda ise daha sık takip edilmelidir” şeklinde konuştu. Ayrıca, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının çocukluk döneminden itibaren kazanılması gerektiğine de vurgu yaptı.

Ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği tuz miktarının yaklaşık iki katı tüketildiğini belirten Yavuz, bu durumun hipertansiyon gelişimini artıran önemli bir faktör olduğunu dile getirdi.

Hipertansiyon hastalarının dahi düzenli kontrollerini ihmal ettiğini söyleyen Yavuz, “Sadece tansiyon ilacı kullanmak yeterli değil, tansiyonun düzenli olarak kontrol altında tutulması gerekmektedir. Büyük tansiyonun 14, küçük tansiyonun ise 6 seviyelerinde olması, kalp, böbrek ve akciğer hastalıklarından korunma açısından önemlidir. Ayrıca, aile hekimlerine düzenli başvuruların artırılması, tedavilerin düzenli olarak gözden geçirilmesi ve tuz tüketiminin azaltılması da gerekmektedir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Düzenli kontrollerin yaşamı kurtardığını belirten Yavuz, “Tansiyonun kontrol altına alınması durumunda kalp yetmezliği ve felç hastalığının yarıya yakınını, kalp krizlerinin ise dörtte birini önleyebileceğimizi bilmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Menopoz sonrası her 10 kadından 1’i risk altında!

Menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan vajinal kanamaların çoğu zaman masum olduğu düşünülse de, her 10-15 vakadan birinde rahim kanserine işaret edebiliyor. Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, erken tanının önemine dikkat çekiyor

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.